Vaga educactiva al Regne Unit

El passat 17 d’octubre de 2013 es va dur a terme al Regne Unit una vaga del sector de l’educació pública. La vaga fou convocada pels sindicats National Union of Teachers (NUT) i el National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers (NASUWT), sindicats que agrupen i representen la majoria dels professors i professores del sector públic educatiu del Regne Unit. En general, la protesta fou àmpliament recolzada al llarg de tot el país, almenys a la ciutat d’Oxford, on la majoria d’escoles públiques van tancar les portes, i d’altres van mantenir alguns serveis, pocs, oberts als infants i famílies. La John Henry Newman Academy, l’escola del barri de Littlemore a Oxford, on actualment estan escolaritzades la Maia i la Lara, va aturar completament la seva activitat.

El model del sistema educatiu del Regne Unit té algunes diferències respecte el model català o espanyol; la John Henry Newman està adscrita a la Diòcesi d’Oxford, però cal tenir en compte que, mitjançant acords i convenis amb les institucions educatives públiques, la xarxa d’escoles públiques o State Schools pot incloure escoles que pertanyen a l’Església Anglicana.

En aquest enllaç podreu trobar més informació sobre com va desenvolupar-se la jornada de vaga a la ciutat d’Oxford.

La vaga, strike action o industrial action, tal i com s’anomena aquí, anà dirigida contra les reformes que la Secretaria d’Estat per a l’Educació pretén aplicar en el sector públic educatiu: retallades o cuts salarials i en les condicions laborals, a més de canvis importants i rebaixes en el sistema de pensions dels treballadors públics, entre altres mesures destacables.
Strike Oxford 17-10-03
Nosaltres vam assistir a la concentració i la manifestació que els sindicats NUT i NASUWT van convocar al centre d’Oxford sota el lema Gove out! (Michael Gove és l’actual Secretari d’Estat per a l’Educació del gabinet del govern del Regne Unit).  A més de professors i professores, van assistir a la protesta famílies amb els infants, en un ambient festiu i sense cap mena d’incident remarcable. La jornada es va convertir en un clam en contra de les mesures que acompanyen els plans d’austeritat que vol endegar el govern, i a favor d’uns serveis públics de qualitat i del reforçament dels drets socials.

Vaja, la nostra primera vaga al Regne Unit, i la constatació de que arreu hi ha gent que lluita per més o menys el mateix, per l’assoliment i manteniment d’un model de societat més just on llurs serveis socials tendeixin a la millora de la societat.

Rafel i Mertxe

 

Save

Sense comentaris

Posteja un comentari