
Halloween i focs d’artifici
La nit del 31 d’octubre, mentre a Catalunya es celebrava la festa de la Castanyada, aquí a Anglaterra tenia lloc la nit de Halloween o nit anterior a la festivitat del All Saints’ Day, previ al seu torn a la diada del All Soul’s Day del 2 de novembre. Actuament, la festivitat està impregnada arreu de l’estètica que durant les darreres dècades ha popularitzat la indústria del cinema nordamericà, però que a Anglaterra i per extensió a totes les Illes Britàniques gaudeix d’una forta implantació. L’origen de la festa, tot i les variacions actuals, cal ubicar-lo a l’Europa septentrional, concretament a les Illes Britàniques i zones de llur influència, probablement segles abans de la seva cristianització, en una mena de celebració que amb el temps ha anat barrejant diversos elements, des de l’acabament del temps de les collites i la preparació davant l’imminent arribada del fred hivernal fins al culte i homenatge a les ànimes dels avanpassats.
Actualment, la celebració està presidida per la imatge de la carabassa buida, amb rostre fantasmal, il·luminada per la llum de les espelmes. La veritat és que la festa té un gran component carnavalesc, ja que abunden les disfresses (no només les de temàtica obscura i terrorífica com ara bruixes, dimonis i esquelets, entre altres, sinó les de qualsevol altre motiu) i tota mena d’elements propis del temps de carnaval: imatges absurdes, satíriques, divertides o que volen infundir temor, bromes i altres llicències permeses, on els principals protagonistes són els infants.
La carabassa no deixa de ser l’element modern d’una festa on la llum de les làmpades o llànties que havien de guiar enmig de la foscor de la nit el camí de les ànimes a la llar, o al seu torn foragitar els mals esperits que gossesin alterar el recolliment familiar, esdevé el seu referent principal, especialment en el moment de l’important canvi d’estacional que suposa el final del temps estival i la tardor per obrir pas al fred de l’hivern.
Nosaltres també vam celebrar la nit de Halloween a l’estil britànic. Vam elaborar la nostra carabassa particular, la qual durant uns dies va presidir i protegir la llar, vam disfressar-nos i vam sortir al carrer a posar en pràctica el costum del Trick or treat, una juguesca infantil consistent a anar per les cases demanant llaminadures sota la lleu amenaça de fer alguna broma o trapelleria si no el propietari de la casa es nega a proporcionar algun petit obsequi. Era la primera vegada que ho fèiem i la veritat és que va ser molt divertit, ens ho vam passar molt bé, i vam poder comprovar com la gent es prepara per a l’ocasió esperant que els infants truquin a la porta demanant alguna cosa dolça, atenent-los amb afecte i amabilitat. Ara que també hi ha qui no participa i considera aquesta pràctica com a motiu d’aldarulls i una molèstia nocturna, tal i com mostra el cartell que es veu a la imatge.
A més, el 5 de novembre es celebra al Regne Unit el Guy Fawkes Day, diada de record de l’intent d’atemptat que tingué lloc el 5 de novembre de 1605, on un grup de catòlics, amb el personatge de Guy Fawkes al capdavant, intentà destruir el Palau de Westminster i acabar amb l’aristocràcia protestant d’aquell moment. Amb el temps s’anà implantant el record d’aquell esdeveniment i l’exaltació del fet que el rei Jaume I d’Anglaterra i VIè d’Escòcia sortí indemne de l’intent de magnicidi. En l’actualitat, la festa, que rep també els noms de Bonfire Night o Fireworks Night, consisteix en l’encesa de fogueres i el llençament de tot tipus de material pirotècnic durant la nit del 5 de novembre i al llarg de les nits posteriors, en una mena de celebració de Sant Joan o festa de Falles, però a les portes de l’hivern. Aquí també es poden trobar alguns elements propis del periode del carnaval, ja que sembla ser que durant la festa és costum, especialment per part dels nens, l’elaboració de guinyols i titelles burlescs que després seran cremats al foc a mena de sacrifici, o tal vegada escarni, dels valents o els sediciosos, segons com es miri. La nit del passat 9 de novembre, una nit gèlida i humida, vam tenir l’oportunitat de presenciar la Fireworks Night al South Park de la ciutat d’Oxford. Sort em vam tenir de la foguera monumental que s’habilità enmig del parc i que amb la seva calentor va reconfortar-nos.
De fet, la festa del Guy Fawkes Day comparteix amb la celebració del Halloween no només la proximitat en el calendari, sinó sobre tot l’encesa de fogueres i altres formes de generar llum i calor en un moment de l’any en que l’obscuritat i la fredor hivernals s’imposen amb tota la seva cruesa. I si aquestes celebracions segueixen gaudint d’una gran popularitat i seguiment, és en bona part perquè els infants n’esdevenen, una vegada més, els seus principals protagonistes, i en són per tant els seus portadors.
Mertxe i Rafel
Sense comentaris